Hypnotherapie

Iedereen heeft wel een gedachten of een beeld bij het woord Hypnose.

Je denkt misschien dat je de controle verliest of gekke dingen gaat doen.
Maar nu zal ik je een groot geheim vertellen!

Alles wat je denkt dat hypnose is, is het namelijk niet!!

Je denkt waarschijnlijk aan een show waarin gehypnotiseerd wordt. Showhypnose is één grote truc waarin heel veel gemanipuleerd wordt! Zij geven eigenlijk een verkeerd beeld af aan het woord Hypnose en er zijn daardoor veel misverstanden over Hypnotherapie.

Hypnose komt van het Griekse woord ‘Hypnos’ wat ‘slaap’ betekent. Hypnose is echter geen slaap. Het is een toestand van diepe ontspanning en concentratie, die eerder raakvlakken heeft met yoga en meditatie.
Tijdens de Hypnotherapie hoor je vaak alles om je heen en ben je zeker niet in slaap, al lijkt dat vanaf de buitenkant misschien wel zo. 
Je verliest zeker geen controle tijdens de hypnotherapie. Sterker nog in een hypnotherapie sessie krijg je de mogelijkheid om weer controle te gaan nemen over bijvoorbeeld je angsten, depressie of gewoontes. Tijdens een sessie ben jij in controle. Er gebeurt niks wat jij niet wil. Mocht dat namelijk wel zo zijn dan is onmiddellijk de hypnose verbroken. Je onderbewuste beschermt je namelijk altijd!

Er zijn 3 vormen van hypnotherapie

Klassieke hypnotherapie

Dit is de vorm die vroeger veel gebruikt werd en nog steeds gebruikt wordt. Het kenmerkt zich door directe instructies en suggesties en het opleggen van een identiteit. Dat kan heel goed werken wanneer iemand in een diepe hypnose is, maar als het vertrouwen zwak is, zal het resultaat minimaal zijn.

Moderne hypnotherapie

Dit is de Ericksoniaanse methode en dat houdt in dat de cliënt alles zelf doet. Zijn eigen hypnose en eigen verandering. Ericksoniaanse hypnose komt van Milton Erickson en die ging er vanuit dat iedereen alle hulpbronnen in zich heeft om de verandering zelf te maken.

2.0 Hypnotherapie

Vanuit de twee oude stromingen is er een nieuwe stroming en die noemen we 2.0 Hypnotherapie. Het is een combinatie van de twee stromingen. De effectiviteit van de klassieke en de open benadering vanuit de moderne stroming.

In 2.0 Hypnotherapie gaat het om het om zo snel mogelijk resultaat te behalen. Bij de klassieke en moderne hypnotherapie is dat vaak gemiddeld 8 sessies of langer. 2.0 Hypnotherapie heeft vaak al na de eerste sessie resultaat waardoor er vaak maar 3 sessies nodig zijn. 
Wij werken daarom met 2.0 Hypnotherapie.

Met hypnotherapie werken we direct met je onderbewuste.
Stel je voor dat je brein een ijsberg is. Een klein deel is boven water en het overgrote deel is onder water. Stel je voor dat dat stukje boven water jouw bewustzijn is. Want uit onderzoek is gebleken dat van alles wat wij doen, slechts een klein percentage bewust is, ongeveer 5%. En het overgrote deel, 95%, is onbewust. Ben je bewust nu aan je nagel aan het friemelen, zit je bewust met je armen over elkaar, heb je controle over hoe je hart klopt, nee, het gaat allemaal onbewust, automatisch. Door in hypnose te gaan krijg je inzicht in je probleem. Zo komen we zeer snel tot de kern van het probleem.
Wanneer we weten hoe het probleem is ontstaan, kunnen we dat gaan veranderen.

Het basistraject bestaat uit 3 sessies van ongeveer 1,5 uur. Deze sessies plannen we ongeveer om de 2 weken in.

Sessie 1: intake en identificeren van het probleem en de verandering inzetten
Sessie 2: het probleem volledig wegnemen
Sessie 3: opruimen van het laatste beetje rommel

Meestal zijn 3 sessie voldoende. Als er sprake is van bijkomende veranderingen of andere emoties of blokkades die tevoorschijn komen kunnen naderhand extra sessie ingepland worden.

Ben ik geschikt voor hypnotherapie?

Ja, iedereen kan in hypnose, er is maar een klein percentage mensen die iets lastiger in hypnose gaan, maar iedereen kan in hypnose.

Vergeet ik wat ik tijdens een sessie meemaak?

Nee, de meeste mensen zullen zich vrijwel alles kunnen herinneren. Je bent er immers gewoon bij. Sommige mensen raken zo ontspannen dat ze soms wat stukken vergeten zijn maar dat maakt niet uit.

Kan ik in hypnose blijven hangen?

Nee, je komt er altijd weer uit. 1 op de 15.000 mensen gaat zo diep in hypnose dat hij bijna in slaap valt, maar ook daarin zijn wij getraind om iemand weer uit hypnose te halen.

Kan ik in hypnose de controle kwijt raken?

Nee, niemand kan zonder zijn eigen wil de controle kwijt raken. Je onderbewuste beschermt je altijd. De hypnotherapeut is er alleen om je te begeleiden

Is hypnose gevaarlijk?

Nee, hypnose is niet gevaarlijk. Sterker nog, je bent al vaker in hypnose geweest wanneer je bijvoorbeeld een film kijkt, een boekt leest of een stuk aan het rijden bent en je een stuk kwijt bent.